Συμφωνία για Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΕ-ΜΠΕ και «Ένωσης για τη Μεσόγειο»

Home / Συμφωνία για Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΕ-ΜΠΕ και «Ένωσης για τη Μεσόγειο»

Συμφωνία για Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΕ-ΜΠΕ και «Ένωσης για τη Μεσόγειο»

Article written by Elias Palialexis (Athens-Macedonian News Agency)

Wednesday 20 February 2019,

Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών, σε ζητήματα που αφορούν τις κοινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι χώρες στην περιοχή της Μεσογείου, συμφώνησαν να υπογράψουν ο γενικός γραμματέας της «Ένωσης για τη Μεσόγειο», Νάσερ Καμέλ και ο διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (AMAN), και με την ιδιότητά του ως γενικός γραμματέας της Ένωσης των Πρακτορείων Νοτιοανατιολικής Ευρώπης.

Η διακρατική οργάνωση «Ένωση για τη Μεσόγειο» αποτελείται από 43 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κρατών της ΕΕ, αλλά και χώρες της Β. Αφρικής, της Δ. Ασίας και της Ν. Ευρώπης. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Καμέλ, κατά την οποία μίλησε σε εκδήλωση που διoργάνωσε το Ίδρυμα για την Μεσόγειο, του EPLO, για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης και ύστερα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, ο Αιγύπτιος παράγοντας τόνισε στον κ. Ψύλο τη σπουδαιότητα που αποδίδεται στη λειτουργία και στο ρόλο των Πρακτορείων, όσον αφορά την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών με ποιοτικό περιεχόμενο.

Επεσήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε κοινά ζητήματα και προκλήσεις της περιοχής, για την καλύτερη αντιμετώπισή τους. Τα βασικά ζητήματα αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τις διεθνείς συνεργασίες, ζητήματα μεταφορών και υποδομών, κοινωνικής συνοχής, εκπαίδευσης, ισότητας των δύο φύλων, κοινωνίας των πολιτών κ.ά.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο: «Τα Πρακτορεία, ακόμα και εν μέσω κρίσης κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, γεγονός που καθιστά το ρόλο τους ακόμα πιο σημαντικό για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τις προκλήσεις της περιοχής».

Μάλιστα, ο κ. Καμέλ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στη λειτουργία των ΜΜΕ, ενώ εξήρε τις εντατικές προσπάθειες και τη σημαντική παρουσία της Ελλάδας, σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε το προσεχές διάστημα να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις, που θα αφορούν την εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ ο κ. Καμέλ προσκάλεσε τον διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως επικεφαλής του ΔΣ των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου, στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στη Βαρκελώνη, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι από κοινού πρωτοβουλίες τους.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Ψύλος δεσμεύτηκε για τη δυναμική συμμετοχή τόσο του ΑΠΕ-ΜΠΕ όσο και των πρακτορείων της Μεσογείου για την περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα της περιοχής, ενώ, μεταξύ άλλων, πρότεινε τη διοργάνωση μίας διεθνούς διάσκεψης για τη μετανάστευση και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και τη συνεργασία για από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Τέλος, ενημέρωσε τον κ. Καμέλ σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, των πρακτορείων της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

 

Also interview with Secretary-General of the Union for the Mediterranean, Nasser Camell.

ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο Νάσερ Καμέλ: Η Ελλάδα ανακτά τον ρόλο της στην ευρωμεσογειακή σκηνή

 

 

Scroll to Top